Job the weekend: un lac, două lacuri

După toate peripețiile de la începutul lui iulie acum în sfârșit s-au aliniat toate stelele pentru un job perfect de weekend.

Ploaia a stat, chitul s-a uscat și termometrul a afișat 25 de grade așa că a sosit momentul să scot arma secretă – Belinka, lacul cel mai tare din arsenalul nostru de la Decorator. Surpriză: la momentul testării ne-a sosit și ultima noutate de la Helios, așa că m-am decis să dau și cu acesta, pentru stratul final.

Un pic de șlefuire, șters praful de pe suprafață și hai cu lacul. Inițial mi-am propus să folosesc Belinka, un brand rar de lac,  de calitate superioară.  Acesta este Belinka TOPLASUR UV PLUS de la Decorator. Pe cutie mai scrie și “high build wood stain” ceea ce înseamnă că este o lazură groasă.

Să vă explic.  În urmă cu mai mult de un deceniu UE a decis să reglementeze prin lege conținutul maxim de solvent pentru fiecare tip de lac sau vopsea. Lacurile colorate pentru lemn sau lazurile se clasifică în două grupe în funcție de conținutul lor de Compuși Organici Volatili sau COV-uri: lazuri groase cu cel mult 400 ml de solvent respectiv lazuri subțiri cu până la 700 ml de solvent pe litru. Care este diferența? Păi solventul se evaporă în natură și ceea ce rămâne pe suprafață… este diferența.

Și ca să fie și mai simplu, le-am pus într-un tabel:

Lazură groasă Lazură subțire
Solvent – se evaporă, poluează 400 ml 700 ml
Substanță solidă – rămâne pe suprafață, protejează 600 ml 300 ml
Total 1 litru 1 litru

După cum vedeți, dintr-o cutie de lazură groasă rămâne pe suprafață o cantitate dublă de material de lac sub formă de peliculă.

Ceea ce s-a întâmplat și la pergola mea, pelicula a rezultat groasă, translucidă și se putea vedea și lemnul de dedesubt. Și tocmai aceasta a fost problema. Se vedeau perfect și urmele de chituire.

 

Așa că am decis să mai aplic un strat de lazură groasă. De data aceasta cu o noutate-surpriză: Bori Gel Lazur, inovația de ultimă oră care nu picură și nu se scurge de pe suprafață. Oare cum o fi?

Aflați din episodul următor…